Părintele logicii fuzzy, Lotfi A. Zadeh, activ la cei 92 de ani
Scris în 3 Februarie 2013.
Lotfi A. Zadeh, părintele mulţimilor şi logicii fuzzy, savant inter şi multidisciplinar (inginer, matematician, informatician, logician, cercetător în inteligenţă artificială), s-a născut la 4 februarie 1921, la Baku, în Azerbaijan (fosta Uniune Sovietică). Mama sa era medic pediatru (de etnie ruso-evreiască), iar tatăl său ziarist delegat de Iran (de etnie azero-iraniană) [1]. Când Lotfi a împlinit 10 ani, în 1931 familia Zadeh s-a mutat la Teheran, în Iran, unde Lotfi a făcut liceul şi a absolvit facultatea de inginerie electrică. În 1943 a emigrat in SUA şi a obţinut masterul la celebrul Massachusetts Institute of Technology şi doctoratul la Universitatea Columbia, unde a şi profesat un an, devenind apoi profesor la Universitatea din California, Berkeley [4].
"The question really isn't whether I'm American, Russian, Iranian, Azerbaijani, or anything else. I've been shaped by all these people and cultures and I feel quite comfortable among all of them.” (Lotfi A. Zadeh, [6])
În anul 1965 a publicat în revista „Information and Control” articolul „Fuzzy sets”, articol care azi atinge aproximativ 40 mii de citări. Suma totală a citărilor, al tuturor lucrărilor sale, depăşeşte 105 miide citări[2]. Pe baza noţiunii de mulţime fuzzy (vagă) a apărut logica fuzzy, cu implicaţii extrem de importante în inteligenţa artificială.În prezent, la venerabila vârstă de 92 de ani, este încă activ, publicând articole cu idei provocatoare şi fiind încă director al Berkeley Initiative in Soft Computing (BISC), funcţie pe care o deţine din 1991 [5].
Vizitele lui Lotfi A. Zadeh în România.
Doamna prof.univ.dr.mat. Ioana Moisil mi-a povestit că l-a cunoscut pe Zadeh înainte de anul 1970, cu ocazia unei vizite pe care acesta o făcuse unchiului său Grigore C. Moisil. Această vizită n-a rămas fără urme. La sfatul lui Moisil, mai mulţi matematicieni s-au apucat de cercetări în domeniul matematicii fuzzy, obţinând rezultate notabile, cei mai performanţi în domeniu fiind Constantin Virgil Negoiţă [7] şi Dan Ralescu [8], care au publicat în colaborare cartea Mulţimi vagi, în 1974, la Bucureşti. A mai fost în România la invitaţia prof.univ.dr. Mircea Stelian Petrescu, care a fost visiting professor, în perioada 1969-1990, la Universitatea din California, Berkeley.
În anul 2003, Lotfi A. Zadeh fiind devine Doctor Honoris Causa al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad [9], la propunerea a fost făcută deValentina Balaş, care l-a cunoscut la conferinţa IMPU 2002, la Annecy în Franţa. Tot dânsei i se datorează venirea sa în 2005 la Arad (SOFA 2005) şi la Oradea (SOFA 2007), prilej cu care am avut şi subsemnatul marele noroc să-l cunosc prin intermediul doamnei Balaş.
Lotfi A. Zadeh la Universitatea Agora.
În anul 2008 Lotfi A. Zadeh a fost invitatul de onoare al Universităţii Agora la ICCCC 2008 (v. pozele de la [10]), prilej cu care a acceptat să intre şi în echipa editorială a revistei noastre IJCCC [11].
De atunci avem o colaborare continuă [12-14].
Domnule Profesor Zadeh,
Cu ocazia împlinirii a 92 de ani, extrem de rodnici, vă doresc multă sănătate, idei noi şi
La mulţi ani!
Prof. Ioan Dzitac, Rector al Universităţii Agora
Bibliografie
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Lotfi_A._Zadeh
[2] http://scholar.google.com/citations?user=S6H-0RAAAAAJ&hl=en
[3] http://www.cs.berkeley.edu/~zadeh/
[4] http://www.cs.berkeley.edu/
[5] http://www-bisc.cs.berkeley.edu/BISCProgram/
[6] http://www.azer.com/aiweb/categories/magazine/24_folder/24_articles/24_zadeh.html
[7] http://www.hunter.cuny.edu/cs/Faculty/Negoita/
[8] http://scholar.google.com/citations?user=6HUF7tsAAAAJ&hl=en
[9] http://www.uav.ro/ro/universitate/dhc
[10] http://univagora.ro/ro/universitate/foto/album/3/
[11] http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/about/editorialTeam
[12] http://www.acad.ro/carti2008/carte08_06Zadeh.htm
[13]http://www.journal.univagora.ro/?page=article_list&volume=VI&nr=3
[14] http://univagora.ro/icccc2014/